Meme tamamen alınmalı mı?

Merhaba,

Annem 64 yaşında, 1.58 boy 95 kilo. Bir süre önce invaziv duktal karsinom teşhisi koyuldu ve en son mr tetkiki yapılarak memenin tamamının alınacağı söylendi. Ancak başka bir doktora sonuçları gösterdiğimizde sadece kitlenin çıkarılmasının ve lenf nodlarına bakılmasının uygun olduğu cevabını aldık. Aklım çok karıştı. Annemi takip eden doktor aynı anda yapılan meme onarım ameliyatının annemin yaşı itibariyle enfeksiyon riski taşıması nedeniyle uygun olmadığını, belki daha sonra uygulanabileceğini söyledi. Nasıl bir yöntem izlemeliyiz bilemiyorum. Mr sonuçları ise şöyle:

BULGULAR:
Her iki memede fokal kontrastlanmalar mevcuttur.
Sag meme üst-dis kadranda 25x18 mm boyutlu spiküle konturlu dinamik incelemede wash-out gösteren kitle
formasyonu görülmektedir. Görünüm meme Ca ile uyumlu olarak degerlendirilmistir. Lezyon posteriorda pektoral adele
invazyon bulgusu saptanmadi.
Sag meme dis yarida lezyon çevresinde alansal kontrastlanmalar mevcuttur (duktal karsinoma insitu alanlari?).
Sag aksillada en büyügü 19x18 mm boyutlu LAP'lar görüntülenmektedir.
Solda aksiller LAP saptanmadi.
BIRADS-6 , sag meme üst dis kadranda meme Ca. ile uyumlu kitle lezyonu, sag meme dis yarida duktal karsinoma
insitu ile uyumlu olabilecek kontrastlanmalar .

Cevap Yaz     Beğendim      Ays      18.11.2014 - 14:12

etiketler: mastektomi  mr sonucu  

Cevaplar (1)

Çok geçmiş osun. Öncelikle anneniz çok kilolu ,yapılacak her türlü ameliyat kilo nedeniyle riskli. Bu nedenle yeni meme yapımı iyi değerlendirilmeli. Kitle oldukça büyük ve çevrede de kanser var gibi. En doğru hareket o bölgeyi çıkarıp ameliyat esnasında sınır temizmi diye bakmak ,eğer tam çıkarılabiliyorsa memeyi almak gerekmez. Ama öncesinde kiloları nedeniyle radyoterapistin de değerlendirmesi lazım,meme radyoterapiye uygunmu diye. Çünkü kalan memeyi ışınlamak gerekir.

Sevgiler

Beğendim      Op-Dr-Sevil-Oz      21.11.2014 - 00:21

Reklamlar